Waarom steunkousen dragen?

Waarom steunkousen?

Gezondheid en welzijn zijn zaken waar we ons allemaal mee bezighouden. We zijn er vrij zeker van dat dit ook voor u geldt en nadat u onderstaande gelezen hebt zult ook u weten hoe zinvol het is om steunkousen te dragen. Steunkousen worden ook wel therapeutisch elastische kousen (of elastische kousen) genoemd.

 

Welke steunkousen dan?

Vul een paar vragen in, weet meteen welke steunkousen bij jou passen en waarom.

Klinkt goed?

Klik dan hier om onze test te doen

 

Wat is het nut van steunkousen?

Steunkousen zijn nuttig in het voorkomen van spataderen en aandoeningen zoals oedeem.
Daarnaast worden steunkousen ook gebruikt om rusteloze, vermoeide en pijnlijke benen op te lossen. Steunkousen zorgen namelijk voor een betere bloedsomloop in de benen.
Men noemt steunkousen vaak compressiekousen, vanwege de medische compressie die op de steunkousen zit.

Meer weten over aandoeningen die steunkousen kunnen voorkomen? Lees dan onze blog over opgezette voeten en enkels, waar oedeem en 16 andere oorzaken en bijhorende oplossingen worden behandeld.

De voornaamste redenen waarom steunkousen dragen wordt aangeraden.

Wanneer we verder onderzoeken waarom mensen steunkousen dragen, vinden we eigenlijk twee groepen van steunkousen dragers. Een groep individuen draagt deze proactief als preventieve zorgmaatregel om hun benen zo lang mogelijk gezond te houden. De andere groep, misschien door hun familiegeschiedenis of andere omstandigheden, is niet zo gelukkig met de gezondheid van hun benen. Ze hebben al klachten of symptomen ervaren, zoals spataderen en/of zwellingen in de voeten en enkels. Beide groepen kunnen door hun arts worden geadviseerd om steunkousen te dragen om de vaak pijnlijke indicaties van dergelijke veneuze of lymfatische omstandigheden te helpen verlichten.

Waarom u steunkousen zou moeten dragen voor preventieve redenen

Hier zijn de belangrijkste redenen en situaties waarom steunkousen dragen wordt aangeraden uit preventieve redenen:

Waarom steunkousen dragen voor preventieve redenen:

  • Zwangerschap. Tijdens de zwangerschap legt de groeiende baby meer druk op het vrouwelijke lichaam en haar bloed circulatie systeem. Als gevolg van de toenemende druk kunnen haar aderen uitzetten en minder efficiënt werken. Om de stress op het lichaam tegen te gaan, kan uw arts voorstellen steunkousen met degressieve compressie te dragen. Deze kunnen een verscheidenheid van ongemakken en problemen verhelpen, zoals zwellingen, pijn in de benen of krampen, spataderen of zelfs meer ernstige aandoeningen voorkomen zoals diepe veneuze trombose (bloedstolsels).

  • Lang reizen. Als u op reis bent per vliegtuig, trein, bus of auto waar je voor vele uren in een zittende positie zit kan er een verhoogd risico ontstaan op het ontwikkelen van DVT (bloedstolsels), het zogenaamde "economy-class-syndroom". In een ander artikel behandelen we de wetenschappelijke bevindingen over het effect van dragen van steunkousen op DVT tijdens het reizen.

  • Atleten en sportliefhebbers. Steunkousen komen voor in een groot aantal takken van sport. Deze kousen hebben aangetoond dat ze de prestaties verbeteren door een verhoogde bloedcirculatie. Ze verminderen spiervermoeidheid en potentiële spierschade.

In het algemeen kan een goede preventieve ondersteuning bereikt worden door steunkousen met een compressiedruk van 15-20 mmHg.

Voor welke klachten moet ik steunkousen dragen?

Hier zijn de belangrijkste redenen en situaties waarom u zou moeten overwegen om steunkousen te dragen om bestaande klachten te verminderen:

Steunkousen voor bestaande klachten:

  • Spataderen en spinadertjes. Steunkousen zorgen ervoor dat de diameter van verzwakte en vergrootte bloedvaten weer tot een normaal niveau gebracht worden, waardoor het zorgt voor een betere bloedsomloop terug naar het hart. Meer weten? Wij hebben hier over over spataderen en steunkousen geschreven.

  • Chronische veneuze problemen of veneuze insufficiëntie. Dit kunnen kleine problemen zijn, zoals pijnlijke, zwaar aanvoelende benen, verwijde aderen, of meer ernstige problemen, zoals veranderingen in de huidskleur, uitslag op de benen, zwellingen, huidinfecties en zweren. Steunkousen, welke te verkrijgen zijn in verschillende drukklassen, kunnen de doorbloeding verbeteren.

  • Diabetes. Wanneer u diabetespatiënt bent kan het nodig zijn om diabetes sokken te dragen op advies van uw arts. Deze speciale voet covers zijn ontworpen om slechts een minimale compressie uit te oefenen en maken een maximale bloedcirculatie mogelijk. Ze zijn gemaakt van ademende materialen om vocht weg te nemen, warmte uiteen te drijven en voorkomen of verminderen zwelling van de voeten.

  • Knie-artrose. Steunkousen zijn een van de meest aanbevolen producten door fysiotherapeuten om pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen.

  • Rusteloze benen of restless legs (RLS). Steunkousen zijn erg effectief tegen rusteloze benen, omdat deze aandoening sterk gerelateerd is aan een verslechterde bloedsomloop. Steunkousen zijn hier uiteraard erg effectief voor. Benieuw naar meer oplossingen? De dertiende oplossing in onze blogpost over rusteloze benen zal u verbazen.

Degressieve steunkousen kunnen helpen veel van de hierboven beschreven symptomen te verlichten. In de meeste gevallen zijn hier steunkousen voor nodig met een degressieve compressie van 20 mmHg of hoger, afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Indien gewenst, kunt u eerst met uw arts overleggen om uw situatie te beoordelen om er zo voor te zorgen dat u de steunkous uit de juiste drukklasse aanschaft.

 

Klik hier voor het overzicht van de meest gestelde vragen

 

Wanneer en waarom steunkousen dragen?

Wanneer je steunkousen draagt verminder je het risico op het krijgen van vermoeide en zware benen of pijn in de benen. Steunkousen bij spataderen kunnen de klachten verminderen of verzachten. Wanneer je steunkousen dagelijks draagt heb je daarnaast op de lange termijn veel minder last van zware en vermoeide benen. Heb je last van open teen of een andere medische indicatie? Dan hebben wij een uitgebreid assortiment aan steunkousen beschikbaar. Onze steunkousen variëren van steunkousen met een lichte druk tot steunkousen met een zware druk. Speciaal voor sporters hebben wij sport steunkousen in het assortiment. Reizigers die lange uren moeten zitten hebben baat bij onze reis steunkousen. Heb je lichte medische klachten? Dan zijn er de medische steunkousen klasse 2.

Hoe werken steunkousen?

Elastische steunkousen en medische steunkousen helpen tegen zware benen of vermoeide benen. Hoe dan? Dankzij de compressietechnologie in onze verschillende soorten steunkousen wordt het bloed vanuit de benen teruggeduwd richting het hart. Deze stimulatie van de bloedcirculatie in de benen voorkomt vermoeide en zware benen.

30 dagen steunkousen uitproberen?

Zelf uitproberen welk effect steunkousen dragen heeft op je gezondheid? Je kunt onze elastische kousen 30 dagen uitproberen. Ben je na 30 dagen deze kousen te dragen nog niet overtuigd? Stuur ze dan naar ons terug en dan krijg je het aankoopbedrag volledig teruggestort op je rekening! Wij hebben verschillende soorten steunkousen in ons assortiment en bieden gratis verzending voor bestellingen vanaf €50,-.