Hoe strak is té strak bij het dragen van steunkousen?

Een van de belangrijkste klachten van mensen die steunkousen dragen, zijn dat ze het te strak vinden. Soms zelfs tot het punt van ongemakkelijkheid of zelfs ondraaglijkheid. Dit is een veelvoorkomende klacht bij de steunkousen wat misschien niet bij iedereen direct herkenbaar is en eist dus verder onderzoek.

Ten eerste zou het duidelijk moeten zijn dat steunkousen die iets te strak zitten ook zo horen te zijn. Dit doordat de naam al zegt dat er compressie wordt uitgeoefend op de benen. Logischerwijze zou dat betekenen dat het resulteert in een gevoel van knijpen en strakheid. Steunkousen zijn van nature strak.

Dit roept natuurlijk een aantal nauw verwante vragen op over dit onderwerp. Hoe strak moeten steunkousen zijn? Hoe strak is té strak als het gaat om steunkousen? Hieronder volgen de belangrijkste onderwerpen die het meeste aandacht vergen.

Houd in gedachte dat steunkousen ontworpen en geproduceerd zijn om geleidelijke compressie te hebben. Dit betekend dat zij bewust de meeste compressie hebben bij de enkels en daarom daar ook het strakst aanvoelen. De compressie van de sokken neemt vanaf de enkel naar het been geleidelijk af, waardoor de strakheid van de sokken wordt verminderd. Het is dus vanzelfsprekend dat de steunkousen strakker aanvoelen op de enkel en de kuit dan het doet bij de dijen. Iets meer duidelijkheid over geleidelijke compressie nodig? Lees dan over de compressietechnologie van steunkousen.

Daarnaast kan de strakheid van de steunkousen bijzonder uitdagend en frustrerend zijn wanneer u ze aan en uit doet. Om dit proces minder vermoeiend te maken moet u tijd en geduld hebben om de steunkousen aan en uit te trekken. U moet er voor zorgen dat de sokken goed zitten zonder rimpels en plooien die kunnen knijpen, pijn veroorzaken of zelfs uw bloedcirculatie kan belemmeren. Daarnaast kunt u de relatief dure steunkousen beschadigen indien u deze sokken met haast aan en uit doet.

Om het leven met steunkousen makkelijker te maken zijn er een aantal aan- en uittrek apparaten ontworpen die het aantrekproces makkelijker maken. Deze zijn met name ideaal voor mensen met een beperkte handkracht of reumatische aandoeningen.
 

Hoe strak moeten steunkousen zijn?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat steunkousen van verschillende compressieniveaus uiteraard ook verschillende mate van dichtheid hebben. Bovendien verschilt het ideale compressieniveau per persoon.

Mensen hebben verschillende tolerantie levels voor bijvoorbeeld pijn of temperatuur. Op soortgelijke wijze geldt dit ook voor wat een persoon waarneemt als te strak en wat eigenlijk te strak is vanuit een medisch oogpunt.
 

Steunkousen of panty's zijn te strak als ze:

Uw ogen doen uitpuilen (grapje en even controleren of je nog steeds erbij bent)

Pijn veroorzaken

Uw huid knijpen

Uw benen gevoelloos maken

Als de benen verkleuren

 

Wat kun je doen als de steunkousen te strak aanvoelen?

Als u het gevoel heeft dat uw steunkousen te strak zitten, is de eerste maatregel die u moet nemen, de maat van de sokken aan te passen. Het is belangrijk dat u de juiste maat steunkousen heeft voor het beste resultaat.

Indien u de afmetingen voor uw compressiesokken zelf heeft gedaan wordt er geadviseerd om de afmetingen nogmaals door een professionele medewerker te laten doen. U kunt uw dichtstbijzijnde apotheek bellen om een gecertificeerde opmeter te vinden. Wanneer u een opmeter heeft gevonden voor steunkousen, raden wij u aan om een vroege afspraak te maken om de maten op te nemen. Dit omdat u in de ochtend nog minder last heeft van dikke voeten en enkels.

 

Meer weten over de oorzaken van dikke voeten en enkels? Lees over de 17 oorzaken en oplossingen voor opgezette en opgezwollen enkels en voeten.