Klachten na een spataderbehandeling? Probeer deze adviezen

Je had last van spataderen en je wilde ervan af.
Begrijpelijk.
Je wil weer pijnvrij kunnen bewegen, dat je benen zo 'licht als een veertje' aanvoelen en er weer mooi uitzien.
Een spataderbehandeling is daarvoor een heel logische stap. Nu ben je een paar dagen of weken verder en heb je last van klachten na de spataderbehandeling.
Maak je geen zorgen. Dit kan gebeuren. 
In dit artikel gaan we in op de verschillende klachten die ontstaan en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Klachten na een spataderbehandeling

Aangezien er verschillende spataderbehandelingen zijn, kunnen er ook diverse klachten ontstaan na een spataderbehandeling. Hieronder een overzicht van verschillende klachten na een spataderbehandeling:
-Pijn na een behandeling aan de spataderen kan geregeld voorkomen. Dat is normaal. Zo kan, na een laserbehandeling, de pijn veertien dagen lang aanhouden. De pijn kan gepaard gaan met rode plekken. Ook stijfheid en gevoeligheid is gebruikelijk nadat de spataderen zijn behandeld.  -Een andere klacht kan een irriterende of brandende sensatie aan de binnenkant van het bovenbeen zijn. Vaak gebeurt dit pas na een dag of vier. Deze klachten duurt een week tot tien dagen. Wat is er tegen te doen? 
Slechts wanneer hier een recept voor mee is gegeven, kunnen pijnstillers hiertegen nemen. Overleg altijd even met de (huis)arts wat verstandig is. -Een veelvoorkomende ervaring na een spataderbehandeling is een blauwe plek en zwelling in het bovenbeen. Dit duurt meestal zeven tot veertien dagen. Maak je geen zorgen, dit is gebruikelijk. Mocht je twijfels hebben? Neem dan even contact op met de (huis)arts. -Na een laserbehandeling kan er iets zeldzaams gebeuren. Zo kan de huid verbrand zijn en een trombosebeen ontstaan. Trombose is zeer goed te merken: het is vaak een grote zwelling rondom jouw kuit, die pijnlijk aanvoelt.  Trombose moet je wel zien te behandelen. Neem dus contact op met arts wanneer je last hiervan krijgt.
-In het geval dat je gebruik moest maken van een hechtpleister bij de spataderbehandeling, kunnen wondjes en blaren ontstaan. Deze zien er meestal niet fraai uit. Vaak verdwijnen ze vanzelf.
Klachten na spataderbehandeling -Ook kan een verkleuring van huid voorkomen in de buurt van de behandelde ader. Vooral bij mensen met een donker huidtype kan dit voorkomen. De verkleuring verdwijnt vaak weer na verloop van tijd. -Nog een andere mogelijkheid is een aderontsteking. In dit geval zal de huid rood worden en voelt het hard, pijnlijk en warm aan. Je kan dan ook contact opnemen met een arts. -Krijg je last van koorts en voel je je niet goed? Dan is het verstandig om even te schakelen met de (huis)arts
published
Image Doctor
Image Doctor
Vergeet nooit te overleggen met de (huis)arts voordat je maatregelen gaat ondernemen.

Advies na een spataderbehandeling

Er bestaat gelukkig algemeen advies om klachten na een spataderbehandeling tegen te gaan. Deze adviezen zorgen ook voor een beter verlopend herstel.
-Beweging is heel belangrijk na een behandeling aan de spataderen. Probeer, met mate, rustig aan te bewegen. Wandelen zou zeker kunnen, maar probeer intensief sporten te vermijden. Ga niet te snel hardlopen of wielrennen na een spataderbehandeling.
-Draag steunkousen. Ja, de meeste steunkousen zien er niet zo mooi uit, gaan lastig aan en zitten gewoon niet zo lekker. Maar ze werken dus wel. Na een spataderbehandeling moet je waarschijnlijk zo een steunkous dragen.
Ben je op zoek naar een steunkous, die wel lekker zit, makkelijk aan en uitgaat en die er uitziet als een gewone sok? Misschien is STOX Energy Socks, officieel leverancier van de Bergman Klinieken, dan iets voor jou! 
STOX Energy Socks is al ruim 5 jaar leverancier van de Bergman Klinieken